categorymenu

    .

    .

big picture slidearea

Recent Posts

miercuri, 3 martie 2010

Lansarile lunii Martie

Luna Februarie a fost una foarte buna, gamerii de pretutindeni avand parte de titluri extraordinare ca BioShock 2 sau Heavy Rain. Luna Martie va fi insa mai buna, urmand sa fie lansate multe titluri foarte asteptate cum ar fi God of War 3, Final Fantasy XIII, Metro 2033 sau Command and Conquer 4. Lista completa cu lansarile lunii o aveti mai jos.

Multiplatform

Battlefield: Bad Company 2 - Xbox 360, PS3, PC - 2 Martie
MLB 2k10 - PS3, Xbox 360 - 2 Martie
Resident Evil 5: Gold Edition - PS3, Xbox 360 - 9 Martie
Final Fantasy XIII - PS3, Xbox 360 - 9 Martie
Dragon Age: Awakening - PC, Xbox 360, PS3 - 16 Martie
Supreme Commander 2 - PC, Xbox 360 - 2 Martie/16 Martie ( PC/Xbox 360)
Metro 2033 - PC, Xbox 360 - 16 Martie
Moto GP 09/10 - PS3, Xbox 360 - 16 Martie
Prison Break: The Conspiracy - Xbox 360, PC, PS3 - 16 Martie
Resonance of Fate - PS3, Xbox 360 - 16 Martie
Clash of The Titans - PS3, Xbox 360 - 19 Martie
How to Train Your Dragon - PS3, Wii, Xbox 360, DS - 23 Martie
Just Cause 2 - Xbox 360, PS3, PC - 23 Martie
Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City - PS3, PC - 30 Martie

PlayStation 3

MLB 10: The Show - 2 Martie
Yakuza 3 - 9 Martie
God of War 3 - 16 Martie

Xbox 360

Lips: Party Classics - 2 Martie
Toy Soldiers - 3 Martie
Scrap Metal - 10 Martie
Perfect Dark - 17 Martie
Game Room - 24 Martie

Wii

Calling - 9 Martie
Cave Story - 22 Martie
Red Steel 2 - 23 Martie

PC

Silent Hunter 5 - 2 Martie
Assassin's Creed 2 - 9 Martie
Dawn of War II: Chaos Rising - 11 Martie
Command and Conquer 4 - 16 Martie
Mount&Blade: Warband - 19 Martie

DS

Sonic Classic Collection - 2 Martie
Dawn of Heroes - 2 Martie
Pokemon Heart Gold - 14 Martie
Pokemon Soul Silver - 14 Martie
Infinite Space - 16 Martie
Shin Megami Tensei: Strange Journey - 23 Martie

PSP

BlazBlue Portable - 15 Martie

O luna plina de jocuri bune. Pentru datele de lansare am folosit site-ul VGReleases.

Review Mass Effect 2 (X360)

De cativa ani buni, de cand industria jocurilor video a inceput sa fie luata mai in serios, a aparut un fenomen prin care victimele industriei sunt trecute prin chinuri groaznice care ii fac pe gameri sa-si doreasca sa poata calatori in timp sau sa se poata criogeniza. Acest fenomen, pe numele lui mic hype, s-a manifestat cum nu putea mai bine in cazul lui Mass Effect 2. Printr-un marketing puternic pompat de catre cei de la EA in ultimele doua luni, posibilitatea ca un posesor de consola sa nu fi auzit de Mass Effect 2 era intalnita doar daca era plecat pe o expeditie in Antarctica.

Reteta celor de la EA a avut atat de mult succes incat multi s-au si apucat repede sa joace si Mass Effect 1 pentru ca nu o facusera la vremea lui. Si bine ca au facut-o pentru ca pentru prima oara dupa mult mult timp (cand industria era inca obscura) ni se ofera posibilitatea sa importam un caracter dintr-un alt joc pentru a continua aventura.

Pe cat de incantatoare parea ideea, pe atat de dezamagit am fost in primele ore de joc. Pentru ca cei de la BioWare au pus pe scena principala compania Cerberus, cu Shepard in rolul principalului lor pion, deciziile mari pe care le-ai luat in timpul primului joc din serie au un impact minim catre 0 fata de aventura ce te asteapta in Mass Effect 2.

Dezamagirea insa a inceput sa dispara pe masura ce am inceput sa explorez mai mult universul si am luat contact cu minutiozitatea cu care s-a lucrat la acest joc. Faptul ca esti intampinat de personaje din primul joc esti sau felicitat pentru ca i-ai ajutat sa se indrepte si multe alte surprize, iti ofera satisfactie si senzatia ca "ai realizat ceva" desi in comparatie cu questul tau suprem nu ai facut mare lucru.

Si avand in vedere ca deciziile pe care le vei lua in Mass Effect 2 vor putea fi importate in jocul urmator iti ofera deja senzatia de nerabdare si agitatie pe care ti-o ofera un hype ca la carte, desi jocul n-a trecut inca nici de stadiul de preproductie. Din pacate insa, si la acest capitol am trait o mare...

Dezamagire

Inainte sa pregatiti furcile si topoarele sper sa aveti rabdarea sa parcurgeti aceste randuri pentru a vedea ca nu fac nici o instigatie la macel. Story-ul din Mass Effect 2 este bun, dar este cu totul si cu totul diferit fata de ce ma asteptam. Avand in vedere monumentul de referinta pentru storytelling care a fost Mass Effect, te-ai fi asteptat ca povestea din Mass Effect 2 sa aiba aceleasi proportii epice. Insa din pacate ni se ofera o cu totul si cu totul o alta perspectiva a povestii, si nu mai avem parte de aceleasi trairi demne de un Lord of the Rings spatial. Cu alte cuvinte, Mass Effect 2 mi-a dat senzatia ca e un mare side-quest pe langa Mass Effect 1 care face lobby pentru Mass Effect 3. Din zecile de ore de joc petrecute pana la final doar primele si ultimele ore s-au ridicat la nivelul proportiilor epice pe care le asteptam. Daca Mass Effect 1 a fost un roman fabulos, Mass Effect 2 reprezinta o colectie grozava de nuvele.

Pe masura ce m-am adancit in joc si am parcurs cat mai multe dintre aceste fragmente, mi-am dat seama de schimbarea pe care au propus-o cei de la BioWare prin acest joc. Jucatorul nu se mai dedica plot-ului ci se dedica complet personajelor. Cele ce serveau inainte ca un mijloc pentru a-i deservi scenariului, au devenit scenariul in sine. Nu am mai intalnit pana acum in nici un alt joc o atentie sporita data personajelor "secundare". Nu voi uita prea curand ca spre final traiam cu sufletul la gura fiecare cutscene, fiecare pas si fiecare miscare pe care o faceau personajele mele. Heh, deja faptul ca ma refer la ele ca fiind personajele "mele" cred ca spune destule despre cat de bine si-au facut treaba la acest capitol cei de la BW.

Astept insa cu oarecare scepticism primele vesti referitoare la Mass Effect 3. Ar fi pacat ca aceste personaje sa nu ia parte la actiune alaturi de Shepard asa cum a facut-o fostul tau party din Mass Effect 1. La cat efort am depus sa-i am alaturi de mine, ar fi mare pacat sa se foloseasca de un nou artificiu gen proiectul Lazarus pentru a-i permite jucatorului sa stearga cu buretele trecutul.

Actiune

Imi spunea cineva, la cateva zile dupa ce a terminat jocul si l-a ridicat in sclavi ca si-a dat seama ca merita de fapt o nota mai mica pentru ca elementele de RPG au fost simplificate. Mai sa fie, ce bine-mi pare ca mi-am uitat zarurile si foaia de joc acasa, inseamna ca pot sa ma apuc linistit de joc fara probleme. Daca era sa fiu un jucator avid de RPG-uri si sa tin atat de mult la nota traditionala a unui joc, atunci nu mi-as mai fi cumparat consola pentru jocuri.

Mi-as fi cumparat un calculator vechi de la Consignatie (aka Pawn Shop pentru cei care n-au prins astfel de magazine) ce rula maxim 98 si da-i frate cu Baldurs Gate, Arcanum, Planescape Torment, Fallout 1&2, NeverWinter Nights... in fine, ati prins ideea. Orientarea catre actiune a adus mai multe lucruri pozitive prin aceasta simplificare. De exemplu, daca ar fi fost sa avem un sistem de avansare prin experienta ar fi trebuit sa avem si inamici care sa creasca in nivel odata cu tine. Altfel jocul ar fi avut portiuni unde ai fi fost zeu si altele de care ti-ar fi fost greu sa te apropii si in cele din urma ideea de open-world ar fi fost de fapt o iluzie pentru ca ai fi fost limitat mereu de nivelul tau de experienta.
Asta ca sa nu mai spunem ca actiunea fiind primordiala totul se intampla mult mai rapid si mai dinamic, oferindu-ti un joc la o intensitate mult mai mare decat ar fi facut-o daca se pastra pacing-ul din jocul initial.

M-a enervat la un moment dat rutina, ajungeam intr-un loc unde trebuia sa execut o operatiune simpla insa ma trezeam inconjurat de inamici. Insa momentele in care jocul s-a abatut de la reteta sa de baza, surprizele, ma incurajau mereu sa inaintez. Si inaintatul face timpul sa zboare de-a binelea. Nu mi-am dat seama de primele 16 ore de joc pana n-am pus pauza sa observ ca au trecut 16 ore de joc.
Prin constructia sa "fragmentata" poti sa te pacalesti usor planificandu-ti timpul de joaca. Hai ca mai fac unul, doua task-uri si ma culc... uite-asa l-am trimis pe Mos Ene in somaj tehnic 3 zile.

Detalii... detalii...

Sa mai vorbim despre trivialitati precum grafica si sunetul? Am face-o doar pentru statistici. Amandoua contribuie la atmosfera superba in care se petrece actiunea. Pentru ca si decorul are importanta lui, altfel am vedea piese de teatru in statii de tramvai. Mai multe cuvinte despre aceste elemente as putea spune doar daca as rejuca jocul pentru a fi atent expres la ele. Veti fi atat de atrasi in universul Mass Effect incat veti privi totul ca un intreg, si jocul nu lasa momente de respiro pentru a putea incepe momentele de descompunere si analiza a fiecarui detaliu in parte.

Concluzii

Isi depaseste predecesorul insa nu folosindu-i propriile arme asa cum face un sequel atunci cand isi detroneaza bunicul. Senzatia de implinire mi-a oferit-o jocul intocmai pentru ca m-a luat de la un nivel, m-a dezamagit pentru ca in final sa-mi arate ca de fapt asteptarile mele nu erau menite sa fie depasite ci incalcate.

In concluzie jocul este bun. N-o sa incerc sa-i gasesc un grad de comparatie adecvat, incercand astfel sa evit sa fiu usor ridicol, dar nu m-ar mira ca viitorul misto, ca lumea, marfa, laser frate in jargonul tinerilor sa fie Mass Effect. Imi si imaginez dialoguri:
- Ai vazut-o pe aia cum arata frate?
- Da frate, Mass Effect.
- Nu stii ce-i bun. Asta-i de Mass Effect 2 sigur.

P.S. Am dat 9 la cele doua categorii pentru ca, asteptarile mele, desi total luate prin surprindere si calcate in picioare, au si ele orgoliul lor. Totul este fabulos dar cu totul altceva fata de ce ma asteptam.


Story: 9
Gameplay: 9
Grafica: 10
Sunet: 10
Impresie: 10

Nota finala: 9.6

Review Bioshock 2 (X360)

Inca de cand producatorii de jocuri si-au dat seama ca ceea ce faceau ei cu pasiune poate aduce profituri insemnate, am inceput sa denumim acest fenomen o 'industrie'. Iar revolutia industriala a adus mai multe beneficii pentru consumatori, dar am tinut sa-i precizez in special pentru un lucru negativ care ne-a fost pus pe tava inca de la inceputuri. Vorbesc bineinteles despre situatia jocului care-ti ofera povestea neterminata. La care dupa ce ai depus un efort considerabil ca sa-l termini primesti un cutscene de 2 secunde, care te anunta vag ca vei afla mai multe doar in viitorul joc. Poate revolta mea asupra acestui gen de productii nu ar fi fost atat de agresiva daca as fi primit macar un ending cutscene consistent, care sa ma faca mandru ca am terminat jocul si pe care sa-l consider drept propria-mi recompensa.

Primul Bioshock nu iti oferea un cutscene lung la final, ba dimpotriva, insa toate intrigile au fost rezolvate odata cu terminarea jocului, fara sa te lase cu semne de intrebare sau viitoare presupuneri referitoare la un sequel. Si totusi, la ceva vreme dupa producatorii de la 2K Marin au anuntat ca lucreaza la o continuare a jocului, eveniment ce a mirat intr-un fel pe toata lumea. Cu totii ne doream sa ne petrecem timpul liber in atmosfera clasica si tenebroasa a orasului Rapture, dar nimeni nu-si putea imagina un motiv suficient de bun sa mai faci asta din punct de vedere narativ.

Story
2K Marin a venit atunci cu stirea bomba care a anuntat schimbarea: vei juca ca un Big Daddy, si nu oricare Big Daddy ci primul dintre ei. Tin sa cred ca prin acest anunt foarte multi jucatori au fost dezamagiti in momentul in care au pus efectiv mana pe o copie a lui BioShock 2. Pentru ca mai toata lumea se astepta la masivul Big Daddy care a fost cap de afis in primul joc. O mult mai buna precizare ar fi fost primul prototip de Big Daddy pentru ca inafara de drill si casca asemanarile se opresc la nume.
Numele tau este Project Delta si esti primul Big Daddy creat vreodata. Spre deosebire de modelele fabricate "in masa" esti mult mai agil si ai abilitatea de a folosi plasmide, dar esti si mult mai fragil (din cauza ca nu ai un scut la fel de masiv). Totul are un sens si un scop anume, producatorii s-au asigurat ca totul poate fi plauzibil si nu-ti apare senzatia ca noua poveste a fost trasa de par. Motivele pentru care s-au lansat mai multe prototipuri de Big Daddy il veti intalni dupa ce avansati in joc atat activ cat si explicativ prin intermediul jurnalelor Audio. Aceste jurnale fac o treaba foarte buna pentru ca nu vor face referire doar la modificarile in povestea din partea a doua, ci unele din ele ofera explicatii bine primite legate la evenimente care au dus al actiunile din primul joc. Prin acest mic artificiu cei de la 2K Marin au reusit sa impleteasca noul cu vechiul astfel incat sa-ti creeze sentimentul de familiar.
Din pacate insa, povestea este umbrita de realizarea de exceptie care a fost Bioshock 1. Pentru a exemplifica, fara riscul de a strica cumva o viitoare distractie alaturi de Project Delta sau Jack, pot sa va spun ca am avut aceeasi senzatie ca atunci cand am jucat CoD MW2 si asteptam o misiune care sa o depaseasca pe cea cu sniperul din CoD 4, lucru care nu s-a intamplat. Ambele jocuri au fost remarcabile insa momentul de maretie al primului nu a putut fi egalat prin intreaga prezentare a celui de-al doilea joc. Fix la fel sta situatia si in cadrul seriei Bioshock.

Atmosfera si grafica
Spuneam mai devreme ca jocul impleteste noul cu vechiul si astfel ni se ofera o atmosfera familiara. Unii oameni insa considera mult prea monoton tocmai din cauza acestui sentiment de regasire insa permiteti-mi sa injectez acestui review o doza serioasa de subiectivism atunci cand va spun ca nu fac parte din aceasta categorie. Desi avem de-a face cu acelasi engine din 2007, atentia la detaliu din universul Rapture merita sa se mai afiseze in fata publicului in toata splendoarea sa. Producatorii ar fi avut o sarcina incredibil de grea pentru a se autodepasi si probabil teama de un eventual esec i-a facut sa prefere sa lase lucrurile asa. Apeland la doza de subiectivism injectata mai devreme, eu ma declar mai mult decat multumit cu faptul ca am primit acelasi Rapture. Primul joc din serie mi-a impins imaginatia catre limite si nu-mi pot imagina in momentul de fata o interpretare mai buna a ceea ce ni s-a oferit. Este de apreciat ca nu s-a incurajat modificarea de dragul modificarii si ceea ce a fost mai bun s-a pastrat.

Ce era de schimbat, s-a schimbat:
Soundtrack-ul ar fi fost culmea sa fie acelasi, si de data aceasta suntem incantati cu melodii ale anilor '40, '50 pe coridoarele orasului. Din punctul meu de vedere nu se ridica la standardele pieselor de pe coloana sonora a jocurilor Fallout dar nu sunt in nici un caz de ocolit.

Gameplay-ul a suferit si el mici modificari. Pe langa drill-ul specific pentru un Mr. Bubbles (pentru care aveti nevoie de benzina) a crescut considerabil numarul de Tonics dar si numarul de sloturi disponibile pentru ele si Little Sisters sunt mai mult decat simple purtatoare de ADAM. Avand in vedere legatura dintre surori, imediat dupa ce distrugi Big Daddy-ul care le protejeaza acestea se ataseaza de tine si le poti in soti in indeplinirea scopului lor, si anume colectarea de ADAM din splinteri morti.
In momentul in care o Little Sister se ocupa cu colectatul tu trebuie sa o protejezi si ai la dispozitie un arsenal intreg de capcane care sa te ajute. Acest nou tip de gameplay aduce o gura de aer proaspat retetei clasice. Printre noutati se mai numara si Hack Tool-ul de la distanta, avand astfel posibilitatea de a hackui usi, camere si roboti fara sa fiti aproape de ei. Hacking-ul s-a schimbat si el fiind acum mult mai usor de practicat, insa din acest motiv face ca optiunea de Buyout sa devina totalmente inutila. Nu am folosit-o absolut deloc pe parcursul jocului.

Cel mai important element nou mi se pare camera de filmat. Trebuie doar sa o indrepti catre un inamic si va incepe sa filmeze. Incercati posibilitati cat mai diverse pentru a obtine o nota cat mai mare la research si daca treceti prin toate cele 4 nivele veti fi recompensati cu tonics sau damage sporit la respectivii inamici. Tot procedeul este mult mai rapid si mai usor de pus in practica, fata de metoda mult mai greoaie a fotografiatului din Bioshock.

Din nefericire, toate imbunatatirile au dus la o scadere a dificultatii jocului. Spre final ramai cu foarte multi bani si foarte multa munitie in arme, iar ADAM-ul il cheltui doar ca sa fie cheltuit. Odata ce ai ridicat cele 2-3 plasmide pe care le folosesti frecvent la nivelul 3, ai facut research pe toti inamicii si ai gasit cateva tonics esentiale, totul se transforma intr-o plimbare prin parc.

Multiplayer
N-as fi vrut sa discut despre multiplayer, am si incercat sa ocolesc aceasta optiune din meniu si regret ca nu am facut-o, dar din moment ce a fost implementat, trebuie si discutat. Multiplayer-ul nu se ridica deloc la standardele vremii, oferind moduri de joc clasice si foarte mult haos. Arhitectura nivelelor nu pare sa se potriveasca deloc cu necesitatile unui joc de multiplayer, totul fiind foarte confuz in jurul tau nu faci decat sa speri ca poate inamicul iti va aparea direct in fata. Si nici atunci n-ai parte de bucurie pentru ca jucatorii au foarte multa viata si trebuie sa tragi excesiv de mult in ei pentru a-i elimina. A fost o experienta cu care nu as vrea sa ma intalnesc prea curand.

Concluzie
Daca nu ar fi fost optiunea de multiplayer, producatorii n-ar fi avut nici un motiv sa nu lanseze jocul ca pe un DLC sau un add-on standalone. Singurul lucru care i-a oprit a fost probabil faptul ca ar fi trebuit sa vanda acest joc la un pret mai mic. Bioshock 2 se ridica la asteptarile unui joc de exceptie, dar nu-si poate depasi predecesorul pentru ca seamana prea mult cu el. Povestea mai adauga cateva detalii universului atent lucrat de catre cei de la 2K Marin insa nu suficient de multe incat sa poti considera jocul a fi de sine statator. Daca s-ar fi lansat ca un add-on sau DLC ar fi fost cel putin la fel de bun ca primul Bioshock, insa odata cu lansarea sa ca titlu distinct apar si asteptarile pe care un jucator le are de la un titlu distinct.

Story: 9
Grafica: 9
Sunet: 9
Gameplay: 10
Multiplayer: 5
Impresie: 9
Nota finala: 8.5